CZAS ŻNIW – CZAS DOŻYNEK
CZAS ŻNIW – CZAS DOŻYNEK
2016-08-11
Powoli dobiegają końca tegoroczne żniwa. Pogoda raczej sprzyjała żeńcom. Plony będą w sumie średnie; na pewno jesienne zasiewy odczuły skutki ubiegłorocznej suszy, ponadto brak pokrywy śnieżnej też nie sprzyjał harmonijnej wegetacji. Zresztą, mimo iż lato bywa kapryśne i nie skąpi opadów, przyroda wciąż boleje z racji katastroficznie niskiego poziomu wód gruntowych.



Tradycyjnie, odwiedziliśmy z kamerą największego dziś producenta zbóż w gminie – Rolniczą Spółdzielnię Produkcyjną „Postęp” w Jasionce. Jak powiedział prezes Spółdzielni Czesław Żak w pierwszej kolejności skoszono 80 ha pszenicy (plony średnie - ponad 4 tony), potem przyszła kolej na żyto i owies (100 ha). W sumie blisko 250 ha. Ziarno pszenicy pójdzie na karmę dla kur niosek, resztę spółdzielcy odstawią do sprzedaży.



Prawdzie żniwa trwają też w Gospodarstwie Ogrodniczym w Trzebownisku. W br. z w związku z rezygnacją z ogrzewania szklarni ograniczono produkcję do 2 ha pomidorów i hektara ogórków. Gospodarstwem przez cały 35-letni okres jego działalności kieruje Józef Chrzan. - Czasy dominacji naszych szklarni na podkarpackim rynku ogrodniczym już minęły, jednakże firma na miarę możliwości stara się nie zawieść oczekiwań wiernych klientów smakujących pomidorki z Trzebowniska… Niemal kaczego dnia kolejna partia 10 ton trafia na rynek.
Współczesne dzieciaki zapytane skąd bierze się chleb bez wahania odpowiadają: ze sklepu. Chcąc zaprezentować tradycyjny proces produkcji chleba, wg procedur naszych Babć, odwiedziliśmy firmę Daniela Barłogi w Łukawcu zajmującą się właśnie wypiekiem wiejskiego chleba na liściu kapusty, przy wykorzystaniu z najlepszych naturalnych surowców oraz narzędzi. Przy pracy zastaliśmy całą rodzinę. Z czasów dzieciństwa, zachowałem w pamięci smak i widok babcinego chleba. Produkt Państwa Barłogów wiernie mi przypomina owo „niebo w gębie” sprzed 60 lat. Warto się przekonać samemu. Polecamy!
Teraz, żeńcy i wszyscy mieszkańcy gminy oczekują na uroczyste podsumowanie tegorocznej batalii o chleb. Gminne dożynki odbędą się 21 sierpnia w Nowej Wsi. Póki co, zapraszamy Państwa na dwa fascynujące reportaże video publikowane na kanale na You Tube.
Kombajny i pomidory w cieniu samolotów
https://www.youtube.com/watch?v=jf6UD8CIPBQ
Chlebek jak z babcinego pieca
https://www.youtube.com/watch?v=E7bWt4J1Prc
Tekst Ryszard Bereś
Zdjęcia Wasyl Bodżukjan
Czytano: 3034 razy