EKOGALA 2019
EKOGALA 2019
2019-12-11
W dniach 6-7 grudnia 2019 w centrum kongresowym G2A Arena w Jasionce odbyły się dwudniowe Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Ekologicznej EKOGALA 2019. To jedno z największych w Europie Wschodniej spotkań producentów i klientów, którzy zwracają uwagę na jakość i smak wyrobów.

Tegoroczna EKOGALA to tradycyjnie gotowanie VIP-ów, setki produktów, ozdoby świąteczne i przede wszystkim spotkanie ludzi z pasją, którzy pragnęli wymienić się doświadczeniem i swoimi wyrobami. W tym roku w EKOGALI uczestniczyło 147 wystawców, producentów i wytwórców a także instytucje okołorolnicze, oraz certyfikujące.

Jednym ze współorganizatorów EKOGALI była tradycyjnie gmina Trzebownisko. Dlatego na oficjalnym otwarciu imprezy, obok gospodarzy województwa, pojawili nasi samorządowi liderzy: wójt Lesław Kuźniar i jego zastępca Sławomir Porada. W EKOGALI uczestniczył marszałek województwa podkarpackiego Władysław Ortyl oraz przewodniczący sejmiku województwa podkarpackiego Jerzy Borcz, którzy przygotowywali potrawy regionalne z wykorzystaniem najwyższej jakości produktów, promując jednocześnie hasło "Polska Smakuje". Wójt Lesław Kuźniar osobiście przyrządzał pierogi, którymi następnie częstował uczestników gali.


Wystawcy prezentowali ryby, oleje, nabiał, pieczywo, owoce, warzywa, soki, miody, wyroby cukiernicze, wędliny, mięsa, zioła, kosmetyki, środki nawozu roślin. Liczną grupę, bo aż 25 wystawców, stanowili goście z Chin, Ukrainy, Rumunii i Grecji.
Naszą gminę reprezentowały panie z Kół Gospodyń Wiejskich z Jasionki, Nowej Wsi, Trzebowniska i Stobiernej, które częstowały potrawami charakterystycznymi dla stołu wigilijnego, jak np. barszcz biały z grzybami, pierogami ruskimi, z kapustą, z kaszanką oraz kapustą z grochem, grzybami, a jako napój serwowano kompot z suszu. Warto zaznaczyć, że nad bezpieczeństwem organizatorów i uczestników czuwali strażacy z jednostki Ochotniczej Straży Pożarnej z całej gminy Trzebownisko.


Co roku EKOGALA przyciąga kilkanaście tysięcy gości, którzy przyjeżdżają by zrobić przedświąteczne zakupy, ale też, by obserwować najnowsze trendy w produkcji żywności ekologicznej oraz brać udział w towarzyszących imprezie wydarzeniach, takich jak konkurs w którym nagrodą była piękna choinka świąteczna. Podczas targów odbywa się również dodatkowe przedsięwzięcia takie jak szkolenia, seminaria oraz prezentacje. Tę imprezę o międzynarodowej randze przygotowuje Urząd Marszałkowski, Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego, gmina Trzebownisko i Urząd Miasta Rzeszowa.

Czytano: 1737 razy